mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …
Saheed (Text 41-49 om AC/…): Måste se God dag Alla, j…

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 155. Om musik | Home | 62. Håll upp dörren! »

156. Listor

23 03 09 - 07:52

Skriva listor är ett knep som man ofta hör talas om i bokstavslandet. En strategi för människor som inte kan hålla fokus så länge det behövs i vardagen. I torsdags skrev jag en lista till AC/DC-pojken.
1. Ta din tvätt till tvättstugan
2. Bädda din säng ordentligt
3. Gör dagens matteuppgift
4. Skriv dagboken
5. Packa till helgens scouthajk
En lista ska aldrig innehålla mer än fem punkter, har jag lärt mig. För då blir den så outhärdligt lång och ogenomförbar att man orkar inte ens läsa den.

När AC/DC pojken kom hem med skoltaxin passerade han hallen och gick direkt in till datorn och satte sig att spela Nord. Han kom inte ens in i köket och sa hej. Så jag gick till honom.
- Jag har en lista här till dig, sa jag. Du får inte spela Nord förrän du har klarat av den.
- Jag ska, svarade pojken, kastade ett snabbt öga på listan och stoppade den i fickan.
- Det som står på listan ska göras först, det ska göras nu. Direkt! fortsatte jag.
För jag höll på i tvättstugan och behövde ha hans tvättkläder i maskinen så att jag kunde sätta på den.
- Visst, sa AC/DC-pojken.
Och låste in sig på toaletten.

Gick själv upp på hans rum och letade igenom golvet efter skitiga strumpor och jeans. Lite låg faktiskt i hans tvättkorg också, det ska jag ärligt erkänna, men bara sådär hälften. När han kom ut från toan femton minuter senare och upptäckte att jag redan hämtat hans tvätt, då bäddade han sängen direkt. Inte alls ordentligt, men han la i alla fall ett överkast på de skrynkliga lakanen. Sen satte han sig i köket och gjorde dagens matteuppgift.

Det kommer en uppgift om dagen på mail till mig från skolan. Själv har han den printad på ett papper. Det tog bara några minuter för honom att lösa uppgiften den dagen. Han sa svaret direkt, men sen var det knepiga att redovisa hur han tänkte. Vilket räknesätt han använde. Att skriva ner hur man räknar hör till det svåraste AC/DC-pojken vet. Så han fick lite hjälp av mig också. Jag satt bredvid och stoppade strumpor och fanns tillhands.

Men sen gick kvällen. Har ingen aning om vad han gjorde med de åtta timmar som gick från han kom hem till att han lade sig. Dagboken var bara nästan färdigskriven klockan elva när jag kollade, men nån packning blev det aldrig tal om. Han fick en lista av mig med fem punkter. Den första utförde jag själv. Sen bockade han av tre punkter på åtta timmar! Den kanske viktigaste uppgiften utfördes aldrig. Nästa dag, bara nån timme efter skolan, skulle han åka på scouthajk. Och det fanns ingen packning! Det kändes lite som om jag varit med om det hela förut...

Jag satt där på hans sängkant vid elva och frågade honom vad han tyckte om det.
- Jag packar i morgon när jag kommer hem från skolan, sa han enkelt.
- Om du har tagit åtta timmar på dig att utföra tre korta uppgifter, hur i hela friden ska du kunna packa på bara en timme? undrade jag.
- När du kommer hem i morgon ska du duscha, bädda din säng, äta middag och packa en hel packning. Det är fyra uppgifter. Och i dag tog det åtta timmar att göra tre. Du kommer ju inte att komma iväg på hajken!
- Förlåt! sa pojken.
- Vad har du gjort hela kvällen?
- Jag vet inte. Ingenting! Skrivit dagbok.
- Är du nöjd med dina val? Var det bra för dig att göra ingenting istället för att följa listan?
AC/DC-pojken såg helt förtvivlad ut, men vad skulle han svara? Det är klart att han inte var nöjd.

När jag lagt mig låg jag naturligtvis och tänkte ganska länge. Den där listan var helt värdelös. Det är ingen mening med listor. Han läser dem ju inte! Använder dem inte alls. Listor är inte hjälpen han behöver. Han behöver nån som står bredvid honom och lotsar honom. Avbryter honom. Hindrar honom från att göra ingenting. Hela tiden.

Jag vill att han ska träna på att bli självständig, och det kan han ju inte bli om jag står bredvid. Så jag skriver listor och påminner honom. Synar av situationen varje halvtimme och påminner.
- Nu har det gått två timmar, hur långt har du kvar på listan?
- Nu har det gått tre och en halv timme, hur långt har du kommit med dina uppgifter?
Så hade jag gjort hela torsdagskvällen. Varje halvtimme. Men det räckte inte.

Har ingen aning om hur jag ska gå vidare med hans självständighetsträning. Det finns alldeles för lite verktyg i bokstavslandet. Listor fungerar inte. Han använder inte listor. Man kan skriva lappar också, istället för listor. Då ger man ungen fem lappar med en uppgift på varje. Så det bara står en sak på varje papper. Och så slänger man lappen när man är klar med uppgiften. Det blir ännu tydligare än en lista. Så gjorde jag med en stavad elev jag hade förut. Det funkade jättebra för honom. Vi använde post-it lappar i glada färger. Mycket bättre än listor. Men det innebär ännu lite mer jobb för mig. Och det är det jag är så trött på. Att lägga ner en massa tid och arbete på att skapa hjälp till AC/DC-pojken. Hjälp som han ändå inte använder.


fyra kommentarer

Hög igenkänning! Har försökt med detta för min pojk också genom att göra scheman, listor osv på en whiteboard som han har på sitt rum - den tittar han aldrig på :(

Belöningsscheman som jag gör upp funkar ett tag men måste jobbas om titt som tätt.

Nu funderar jag på ett annat system igen med månadspengen. För att få den så ska han göra vissa saker: bädda sängen, lägga upp sina kläder på en stol istället för slänga på golvet, packa gympapåsen, försöka hålla lite snyggt på rummet och göra sina ev läxor.
Gör han andra saker hemma så kanske det kan rendera i någon bonus eller nåt sånt.. vi får pröva oss fram.

Du kanske kan köpa färgat papper i några olika kulörer och printa arbetsuppgifterna som ACDC har på sin att göra lista. Printa arbetsuppgiften i x antal rader och klipp ut dem för att ha liggande på lager...så slipper du skriva nya lappar...
Fredetta - 23 03 09 - 20:22

Just det..glömde en annan sak...om din pojk har problem med tidsuppfattning så kanske en timstock kan vara en idé? http://www.westerstrand.se

Eller lägg in påminnelser i mobilen - om han har någon...
Fredetta - 23 03 09 - 20:25

Hej! Har nyligen fått hem en fungerande dator och tänkte ikväll försöka lära mig hur bl a Facebook funkar. Har fortfarande inte gjort det för jag hamnade på din blogg och har nog läst allt nu. Har inte ord för alla känslor dina ord gett, men du skriver fantastiskt! Och du verkar ha fantatiska barn - har ju faktiskt träffat dem alla även om det var länge sedan. Fortsätt att skriva så fortsätter jag att läsa. Och kanske hörs vi på annat sätt i livet.
Stor kram
Mulle
Mulle - 24 03 09 - 00:06

Hej Mulle! Vad glad jag blev att du dök upp. Jätteglad!! Och med så varma ord. Välkommen till bloggen!
Tack Fredetta för att du alltid kommer med så bra och handfasta råd och tips! Du har gjort mitt liv lättare mer än en gång. Fast grejen är att hur bra strategi man än kommit fram till så funkar allting ändå bara en liten tid. Bäst före datum passerar alltid inom en månad, sen funkar det inte längre. Då måste man komma fram till nåt annat.
Vi har haft belönings-system.Ett tag tog jag betalt från veckopengen varje gång han missade nåt av sina ansvarsområden. När det kostade 5:- att INTE tömma diskmaskinen så blev den tömd varje dag. Ett tag. Nu funkar det inte längre. Man måste vara kreativ när man är bokstavsmamma. Hela tiden!
Så det är härligt när man kan hjälpas åt lite.
mammann () - 24 03 09 - 01:02


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump